Ułatwienia dostępu

GODZINY PRACY

Jak powstaje ser? – doświadczenie kulinarne w przedszkolu

|
Patrycja Pydys
Odsłony: 157

        Uczniowie z oddziału przedszkolnego uczestniczyli w zajęciach dydaktycznych z wykorzystaniem metody doświadczeń na temat „Jak  powstaje ser?”.

Dzieci dowiedziały się, jak w warunkach domowych i przy użyciu zwykłych kuchennych sprzętów można zrobić doskonały ser z naturalnych produktów i nie jest to zadanie arcytrudne. Doświadczenie trwało cały tydzień. Od momentu wlania mleka do garnka w poniedziałek, przedszkolaki codziennie aż do czwartku monitorowały co się z nim dzieje, zauważając, że „mleko staje się galaretowate” oraz „brzydko pachnie”. Po odczekaniu kilku dni dzieci finalnie w piątek zrobiły swój pierwszy biały ser z mleka prosto od krowy. Dzięki temu doświadczeniu dzieci dowiedziały się jak można zrobić ser oraz, że w procesie tworzenia sera powstają jeszcze dodatkowo dwa produkty „uboczne” czyli śmietana i serwatka.

Doświadczenia kulinarne przedszkolaków pozwalają na przezwyciężanie lęków przed spożywaniem niektórych produktów np. mleka czy sera i wyzwalają u dzieci radość z wspólnego tworzenia.

1as.jpg 1bs.jpg 1cs.jpg

1ds.jpg 1s.jpg 2s.jpg

4s.jpg 5s.jpg 6s.jpg

7s.jpg 8s.jpg